همراهان گرامی همانطور که گفته بودیم در این سری از مقالات در ارتباط با میکروتیک اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار میدهیم. این مقاله اول ما در این زمینه است . دراین مقاله قصد داریم بصورت ابتدائی شما را با میکروتیک آشنا کنیم.
میکروتیک نام شرکتی در زمینه تولید نرم افزار و سخت افزارهای شبکه است.
معرفی شرکت میکروتیک
شرکت میکروتیک در کشور لتونی از سال ۱۹۹۵ برای توسعه مسیریابها و سیستمهای ISPبیسیم تاسیس شد.لتونی عضو اتحادیه ی اروپا و در دریای بالتیک بین استونی و لیتوانی قرار گرفته است.مهم ترین محصول این شرکت سیستم عامل میکروتیک (Router OS ) است. سیستم عامل میکروتیک ، مسیریابی است که با استفاده از هسته لینوکس ساخته شده است.شرکت میکروتیک در سال ۲۰۰۲ با برند Router BOARD با هدف قرار دادن نیازهای شرکتهای کوچک، WISPS(ارائه دهندگان سرویس اینترنت بیسیم)و ISPها(ارائه دهندگان سرویس اینترنت )طراحی و ساخته شد.
کاربردها و تواناییهای محصولات
یکی از مهمترین ویژگیهای محصولات میکروتیک پایداری آن است. از ویژگی های بارز دیگر آن سرعت بالا و انعطافپذیری زیاد است. میتوان میکروتیک را به وسیله Telnet، SSH و همچنین رابط ویندوزی ارائه شده به همراه میکروتیک به نام Winbox تنظیم کرد.از دیگر قابلیت قابل توجه میکروتیک سرعت نصب و سرعت تنظیمات آن است.
معرفی سیستم عامل Routeros شرکت میکروتیک
سیستم عامل RouterOS به زبان ساده سیستم عامل مبتنی بر لینوکس است که بر روی بستر رایانه های مبتنی بر پردازنده های x86، روتربردهای سخت افزاری شرکت و یا بر روی ماشینهای مجازی نصب میشود. سیستم عامل RouterOS ، سیستمعاملی است که دستگاه شما را به یک مسیریاب حرفهای ، دیواره آتش، سرویس دهنده و سرویس گیرنده شبکه خصوصی (VPN)،ارتقا دهنده کیفیت خدمات پهنای باند تبدیل میکند. همچنین ویژگی (Access Point) و دیگر ویژگیهای شبکههای بیسیم را دارا میباشد.آیا PC قدیمی دارید که آن را کنار گذاشتهاید؟ با RouterOS میتوانید آن را به مسیریابی قدرتمند تبدیل کنید. همچنین میتوانید سیستم عامل RouterOS را روی ماشین مجازی، محیط VMware/ESX یا در صورت استفاده از سیستمعامل Macintosh در محیط Parallels نصب کنید.
معرفی سخت افزار RouterBoard
همانطور که قبلا اشاره شد، برای اجرای سیستم عامل RouterOS به روتربرد نیاز ندارید و میتوانید آن را روی هر رایانه شخصی مبتنی بر استاندارد X86 نصب کنید.روتربردهای (RouterBoard) میکروتیک محصول معروف شرکت میکروتیک هستند که به منظور فراهم کردن بستر سختافزاری یک مسیریاب قدرتمند و پایدار با قابلیتهای فراوان طراحی و تولید شدهاند. روتربردها در مدلهای مختلف با قابلیتهای متفاوت تولید شدهاند و شما میتوانید نسبت به نیاز خود آنها را انتخاب و تهیه کنید.
انواع روتربردهای میکروتیک
به طور کلی میتوان روتربردهای میکروتیک را به دو گروه اصلی تقسیم کرد:روتربردهای یکپارچه داخل جعبه مانند شکل زیر که آماده استفاده هستند و دوم روتربردهایی که مادربرد بوده (شکل پایین) و میتوانید اینترفیس های بیسیم را با در نظر گرفتن نیازهای خود به آن اضافه کنید و در جعبه مناسبی قرار دهید.همچنین میتوانید با نام محصول که نشان دهنده قابلیتهای فیزیکی محصول است انتخاب خود را آسانتر کنید.شماره مدل دستگاه،قابلیت روتربرد را بیان میکند.به طور مثال در RB750 ،RB نشاندهنده روتربرد و عدد ۷نشان دهندهی اینکه دستگاه از سری ۷۰۰ است و عدد ۵ به معنای دارا بودن ۵پورت شبکه و عدد ۰به این معناست که هیچ اینترفیس بیسیمی ندارد و کارت بیسیم یا اسلاتهای mini PCI در آن وجود ندارد.
مدارک بین المللی شرکت میکروتیک
شرکت میکروتیک برای هر بخش از عملکرد سیستم عامل خود و آشنایی کاربران اقدام به تفکیک و ایجاد سرفصلهای آموزشی نموده است که این سرفصلهای آموزشی در ۶گروه مختلف و در ۳ سطح تقسیم بندی شده است.در شکل زیر میتوان این تقسیم بندی را مشاهده کرد.
دوره آموزشی MTCNA
کلمه MTCNA مخفف MikroTik Certified Network Associate می باشد. این دوره اولین دوره می باشد و به عبارتی مهندسی عمومی میکروتیک است. برای گذراندن دوره های تکمیلی دوره های میکروتیک باید ابتدا این دوره آموزش دیده شود.
دوره آموزشی MTCRE
کلمه MTCRE مخفف MikroTik Certified Routing Engineer می باشد. پیش نیاز این دوره، دوره MTCNA می باشد.
این دوره جز دومین سطح از مدارک میکروتیک هست که با گذروندن این دوره میتونید کارهای روتینگ و مسیریابی رو با تجهیزات این شرکت بطور پیشرفته و حرفه ای انجام بدید و بعنوان مهندس روتینگ تجهیزات این شرکت شناخته خواهید شد.در این دوره به راه اندازی انواع پروتکل های تانلینگ و VPNیی بطور کامل پرداخته خواهد شد و خصوصیاتی از این پروتکل ها گفته میشه و در ادامه به بحث روتینگ و مسیریابی در تجهیزات این شرکت که در دوبخش مسیریابی Static و Dynamic هست اشاره میشود.
دوره آموزشی MTCWE
کلمه MTCWE مخفف MikroTik Certified Wireless Engineer می باشد. پیش نیاز این دوره، دوره MTCNA می باشد. به جرات میتوان گفت میکروتیک پیشروترین شرکت در رابطه با شبکههای وایرلس در جهان است با حضور در دورهی وایرلس میکروتیک میتوان بهترین آموزش مورد نیاز برای پیادهسازی وایرلس در محیطهای داخلی (داخل ساختمان) و محیطهای بیرونی (Outdoor) را فراگرفت.در دوره آموزش MTCWE مفاهیم و تنظیمات انواع لینک های Wireless با استفاده از میکروتیک به طور کامل آموزش داده خواهد شد که پیش نیاز آن دوره آموزش MTCNA می باشد. در پایان دوره آموزش MTCWE دانشجویان قادر به راه اندازی کلیه حالت های لینک Point to Point یا Point to Multipoint خواهند بود.
دوره آموزشی MTCTCE
کلمه MTCTCE مخفف MikroTik Certified Traffic Control Engineer می باشد. در دوره آموزش MTCTCE مباحث مربوط به کنترل ترافیک ، مباحث فایروالینگ ، مدیریت پهنای باند بصورت پیشرفته با استفاده از تجهیزات و استاندارد های مختص به میکروتیک ارائه میشود.آشنایی کلی و حرفه ایی با مباحث موجود در فایروال بصورت حرفه ایی ، جربان بسته های داده ، مدیریت فوق حرفه ایی پهنای باند و سرویس ها متناسب با سرفصل های موجود در این دوره آموزش میباشد .پیشنیاز این دوره MTCNAاست. مواردی که این دوره شامل میشود عبارتند از:
- آشنایی با مفاهیم اولیه و حرفه ایی جریان بسته ها(Packet Flow)
- آشنایی حرفه ایی و نحوه پیاده سازی فایروالینگ ( Filtering , Nat , Mangle )
- آشنایی حرفه ایی با Connection Tracking در میکروتیک
- آشنایی حرفه ایی با مفاهیم و نحوه پیاده سازی مدیریت پهنای باند QOS
- آشنایی و پیاده سازی انواع Queue ها و مکانیزم های عملکردی آنها در مواجه با بسته های شبکه
- آشنایی و پیاده سازی کیفیت سرویس و اولویت در ارتباطات شبکه ایی
- آشنایی کلی با مباحث هکینگ و امنیت شبکه ها و حملات مختلف به شبکه و نحوه مسدود و دفع حملات
- آشنایی حرفه ایی با مفاهیم و نحوه پیاده سازی سرویس های شبکه ( DNS , DHCP Server , Client )
- آشنایی حرفه ایی با مفاهیم و نحوه پیاده سازی سرویس Web Proxy
دوره آموزشی MTCUME
کلمه MTCUME مخفف MikroTik Certified User Management Engineer می باشد. در این دوره MTCUME راه اندازی RADIUS و متمرکز کردن احراز هویت و مدیریت کاربران را به صورت جامع می توانید فرابگیرید. از اهداف این دوره می توان به آشنایی با انواع مختلف تانل ها و راه اندازی آن برروی میکروتیک و تسلط بر راه اندازی مباحث Accounting و مدیریت کاربران و هم چنین تسلط بر راه اندازی سرویس های RADIUSاشاره کرد پس به عبارتی اهداف این دوره بدین شکل است که به طور ویژه به پروتکل های PPPمی پردازد. پروتکل های PPTP , L2TP , PPPOE, IPSec در این دوره مورد بحث قرار می گیرند , علاوه بر آن به مفهوم Radius Server & Clientاشاره می شود.
دوره آموزشیMTCINE
کلمه MTCINE مخفف MikroTik Certified Inter-networking Engineer می باشد. پیش نیاز این دوره MTCRE می باشد. این دوره را می توان کامل ترین دوره تخصصی ارائه شده شرکت MikroTik در رابطه با بحث روترها و مسیریابی پیشرفته با استفاده از تجهیزات میکروتیک قلمداد نمود. در این دوره پروتکل های پیشرفته مسیریابی از قبیل BGP، MPLS و … مورد بررسی و پیکربندی عملی قرار می گیرد. آشنایی و تسلط پیکربندی پروتکل های روتینگ در قالب سناریوهای عملی همگی در این دوره مورد بررسی قرار گرفته است. در انتهای این دوره قادر خواهید بود سرویس های مورد نیاز برای شبکه های گسترده را با استفاده از تجهیزات شرکت میکروتیک مورد پیاده سازی قرار دهید.
در مقالات بعدی بیشتر در زمینه میکروتیک صحبت میکنیم .
همکاران ما در مجموعه زاویه دید آماده کمک به شما مشتریان است . لذا در صورت نیاز برای خرید و مشاوره با همکاران ما در باشید ، یکی از اهداف مجموعه زاویه دید راهنمایی شما عزیزان برای خرید بهتر است .