همراهان عزیز همانطور که در مقاله قبلی در مورد شرکت میکروتیک MikroTik گفته شد، این شرکت در سال ۱۹۹۵ واقع در لتویا در اروپای شرقی توسط دو دانشجو MIT آمریکا تاسیس شد اولین محصول این شرکت سیستم عامل میکروتیک بود که توسط نگارشی از سیستم عامل لینوکس بنیان گذاشته شد. همزمان با شروع استفاده از استاندارد ۸۰۲٫۱۱ در تکنولوژی وایرلس امکان استفاده از این تکنولوژی در این سیستم عامل نیز افزوده شد. یکی از اهداف این شرکت ارائه تجهیزاتی هم رده محصولات سیسکو با قیمتی بسیار پایین تر بود. در این مقاله قصد داریم دسته بندی محصولات میکروتیک البته محصولات سخت افزاری را خدمت شما عزیزان عرض کنیم.
دسته بندی محصولات میکروتیک
و اما محصولات میکروتیک را به شش دسته زیر می توان تقسیم کرد.
محصولات روتربردRouterBOARD میکروتیک
روتربردهای میکروتیک (MikroTik) به صورت دو نوع کلی به بازار عرضه می گردند. برخی از آنها به صورت یک پکیج آماده شامل برد، باکس Box، آداپتور PoE و آنتن (در مدل هایی که به صورت وایرلس هستند) می باشند و برخی دیگر فقط به صورت برد ارائه می شوند. همچنین برخی روتربردها قابلیت استفاده به عنوان Access Point و یا کلاینت در ارتباطات وایرلس را دارند اما از برخی دیگر فقط به عنوان روتر یا سوییچ می توان از آنها استفاده نمود.
تجهیزات و محصولات میکروتیک این دسته دارای امکانات سخت افزاری از قبیل کارت وایرلس داخلی (Integrate)، اسلات های miniPCI (جهت قرار دادن کارت های وایرلس برروی آنها)و miniPCI-e، پورت های شبکه ۱۰/۱۰۰، گیگابیت اترنت، پورت فیبر نوری، پورتUSB (جهت اتصال روتر به یک دستگاه Storage و یا GSM مودم مورد استفاده قرار می گیرد)، اسلات سیم کارت تلفن همراه (در برخی از محصولات این اسلات قرار داده شده است تا در صورت قرار دادن GSM آداپتور و سیم کارت تلفن همراه بتوان از امکانات سیم کارت از جمله GPRS، ۳G و SMS استفاده نمود) و … می باشد.
همچنین برروی برد این محصولات از خانواده CPU های متفاوت از قبیل Atheros، PowerPC و … قرار داده شده است. قابل ذکر است برخی از این تجهیزات را می توان به صورت اوت دور (outdoor) نیز استفاده نمود. بنابراین روتربرد های اوت دور محصولات میکروتیک در دسته جداگانه ای قرار دادیم که در ادامه مشاهده می کنید.
این دسته از محصولات میکروتیک دارای سری های مختلف زیر است( در مقالات بعدی در مورد هر کدام از این دسته ها محصولات و ویژگی های آن ها صحبت می کنیم.) شکل زیر یک نمونه روتر برد سری۹۰۰ است.
سری ۲۰۰
سری ۴۰۰
سری ۷۰۰
سری ۸۰۰
سری ۹۰۰
و غیره…
محصولات روتربرد نوع (Corerouter) میکروتیک
محصولات وایرلس اوت دور (Wireless Outdoor) میکروتیک
تمام محصولات Wireless Outdoor میکروتیک براساس جنس بدنه برای محیط های بیرونی طراحی شده اند. برخی از محصولات این دسته به صورت Connectorized (قابلیت اتصال به کانکتور و آنتن) هستند و به یک آنتن وصل می شوند مانند تجهیزات Groove و Metal، همچنین رادیوهای اوت دوری (Outdoor) یا رادیو وایرلس MikroTik در این دسته وجود دارند که آنتن به آنها Attach شده است. این محصولات میکروتیک در باند های فرکانسی ۵ و ۲٫۴ گیگاهرتز کار می کنند و بر اساس نوع لایسنس می توانند به عنوان Access Point یا به عنوان کلاینت مورد استفاده قرار گیرند. لازم به ذکر است که میزان توان آنتن و کارت های وایرلس در رادیوهای میکروتیک از همدیگر متمایز می کند. این محصولات میکروتیک را می توان در لینک های Point to Point و یا Point to Multipoint بکار برد.
این دسته از محصولات میکروتیک دارای سری های مختلف زیر است( در مقالات بعدی در مورد هر کدام از این دسته محصولات و ویژگی های آن ها صحبت می کنیم.) شکل زیر یک نمونه رادیووایرلس اوت دور (Wireless Outdoor) میکروتیک است.
سری SXT
سری Sextant
سری Groovel Melal
سریOmniTik
سری QRT
و غیره…
محصولات لایسنس های RouterOS میکروتیک
لایسنس ها مجوزهایی هستند که بنا بر مشخصات سخت افزاری روتربردها و امکان پشتیبانی از تعداد کلاینت های User Manager و یا کلاینت هایی که از انواع تانلها استفاده می کنند تعریف می شوند و بر اساس نوع آنها، امکاناتی را به RouterOS در روتربردهای میکروتیک می دهد.
به طور کلی لایسنس ها در ۴ سطح ۳، ۴، ۵ و ۶ ارائه می شوند و هرکدام از این Level ها امکان پشتیبانی از مقدار معینی کلاینت دارند. به عنوان نمونه کلاینت های User Manager با توجه به سطح لایسنس در Level 4 از ۲۰ کلاینت، Level 5 از ۵۰ کلاینت، ۳ Level از ۱۰ کلاینت و در Level 6 از نا محدود کلاینت پشتیبانی می کند.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که میزان پشتیبانی از کلاینت های User Manager ارتباطی به تعداد کلاینت های ثبت شده در شبکه نداشته و بستگی به Level لایسنس مورد استفاده، دارد. به همین ترتیب تعداد کلاینت های Hotspot ،PPPOE ،PPTP ،L2TP و OVPN با توجه به Level لایسنس مشخص می شود.
تنها لایسنس Level 6 امکان پشتیبانی از تمامی کلاینت های PPPOE ،PPTP ،L2TP ،OVPN ،Hotspot و User Manager را به صورت نامحدود دارا می باشد.
این دسته از محصولات میکروتیک دارای Level های زیر است( در مقالات بعدی در مورد هر کدام از این دسته محصولات و ویژگی های آن ها صحبت می کنیم.) شکل زیر لوگو لایسنس Level6 میکروتیک است.
Level 3
Level 4
Level 5
Level 6
محصولات اینترفیس های (Interface) میکروتیک
اینترفیس ها( Interfaces) محصولاتی دیگر از شرکت میکروتیک هستند که مشتمل بر Daughterboard بوده و برای افزایش پورت PCI یا PCIe برروی روتربوردهای میکروتیک قرار داده می شود. این محصولات دارای ماژول های فیبر نوری (در دو مد single mode وMulti Mode)، کارت های وایرلس، کارت مبدل miniPCie به PCIe و miniPCI به PCI می باشد.
این دسته از محصولات میکروتیک دارای محصولات مختلف زیر است( در مقالات بعدی در مورد هر کدام از این دسته ها محصولات و ویژگی های آن ها صحبت می کنیم.) شکل زیر یک نمونه اینترفیس میکروتیک است.
کارت وایرلس
ماژول های PCI
ماژول های Expansion
ماژول های Mini GBIC
مودم GSM
و غیره…
محصولات لوازم جانبی (Accessories) میکروتیک
لوازم جانبی (Accessories) محصولی دیگر از میکروتیک هستند که شامل آداپتور PoE میکروتیک برای روشن کردن دستگاه های دیگر، PoE Courerouter، آداپتور برق ۲۴ ولت، آداپتور برق ۴۸ ولت، رابط برق پورتهای USB، کابل های Pigtail، کیس های با بدنه پلاستیکی و آلومینیومی و کیت دیواری می باشند.
این دسته از محصولات میکروتیک دارای محصولات سری های زیر است( در مقالات بعدی در مورد هر کدام از این دسته ها محصولات و ویژگی های آن ها صحبت می کنیم.) شکل زیر یک آداپتور POE میکروتیک است.
پاور آداپتور
آداپتور POE
Pigtail / Antenna
BOX / Case
و غیره…
منتظر مقالات بعدی ما برای توضیح ویژگی های هر یک از این مجموعه محصولات میکروتیک باشید.
در پایان لازم به ذکر است که ما در مجموعه فنی حفاظتی زاویه دید آماده کمک و خدمت به شما همکاران گرامی می باشیم.
نویسنده: اعظم صالحی( کارشناس ارشد رمز و IT)